Само в София се твърди, че българският еврокомисар няма шанс да заеме позицията на първи дипломат на Европейския съюз. Такъв коментар направи пред БНР настоящият представител на страната в ЕК Кристалина Георгиева, която преди ден получи официална номинация за втори мандат от служебния кабинет „Близнашки".

„В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител”, посочи Кристалина Георгиева. Тя определи като „малко тъжно”, че именно София излъчва противоположни сигнали.

Преговорите какви други варианти са възможни ще се водят заедно със служебното правителство в следващите седмици, като според Георгиева изгледите са добри, а перспективите - достатъчно много.

„Моята работа в Световната банка и тази по време на първия мандат, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме”, отбеляза българският представител.

Кристалина Георгиева препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната. „Вие видяхте през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор. Аз съм изцяло за това и също смятам, че е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната”, заяви тя.

За нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост, коментира още Георгиева. Според нея обаче трупане на нов дълг за потребителски цели не е добър вариант.