В този парламент АБВ няма да участва в комбинации и настоява да има нови избори, каза на брифинг лидерът на партията Георги Първанов.

При така създадените отношения едно ново сглобено мнозинство от тези толкова различни конфронтиращи се политически сили не е възможно и е откровено вредно, подчерта той.

„Очевидно е, че това беше слаб кабинет. Тази коалиция не успя да се сработи. Не бяха създадени необходимите отношения“, коментира Първанов, цитиран от "Фокус".

Според него е била налагана еднолична воля, а сега естествено се е намерил повод за излизането на ГЕРБ от властта. По думите му го има и чисто личният мотив на Бойко Борисов за излизането от властта, но Първанов не пожела да го коментира.

Зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин допълни, че ще гласуват против бюджета за догодина. Според него, ако парламентът не е способен да излъчи правителство, не е нормално да взима каквито и да било законодателни решения, включително за бюджета.

ГЕРБ и БСП бяха против референдума, а днес се опитват да са вносители на идеи, произтичащи от гласуването на тези 3,5 млн. българи, посочи още Първанов.

Той поздрави за победата на президентските избори ген. Румен Радев и Илияна Йотова и им пожела успешен мандат.

„Това е тяхна заслуга, на подкрепящите партии и структури, но това е и израз на дълбоката надежда и очаквания на хората за промяна във функционирането на политическата система. Никой не може да избяга от тази оценка или да я експлоатира в своя полза”, отбеляза лидерът на АБВ.