Претенциите на г-жа съдията (Лилия Илиева) към партия ДОСТ навлизат в зоната на лингвистичната любознателност. Това обяви в предаването „Тази сутрин” журналистът Георги Коритаров относно процедурата по регистрацията на новата партия на Лютви Местан ДОСТ.

Местан внесе документите за регистрация на новата политическа формация в Софийски градски съд на 28 април. Заради големия обществен интерес около регистрацията на ДОСТ на 3 май делото беше разпределено публично пред журналисти. За съдия се падна Лилия Илиева, трети състав. Трябваше в едномесечен срок за делото да бъде насрочена дата, но това все още не е факт.

От публикация в club-z става ясно, че съдията има следните претенции към устава на партията и някои препоръки:

- да посочи конкретно кои са реформаторските сили в българското общество

- да посочи конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи

- да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

У мен като филолог буди интерес какво е предизвикало тази любознателност на съдията, коментира още Коритаров.

Той напомни, че от национален ефир многократно политици са призовавали да не се регистрира ДОСТ, защото била заплаха за националната сигурност. Журналистът напомни, че през 1992 г.  Конституционният съд е допуснал регистрацията на ДПС и е обявил, че тя не е етническа партия.

Целия разговор може да чуете тук: