Случаят с данните за офшорни собствености и нагласени търгове в АЕЦ “Козлодуй” е символ как кабинетът се бори с корупцията. Такава позиция зае независимият депутат и основател на партия “Нормална държава” Георги Кадиев.

Преди ден той публикува документи за противозаконни практики в АЕЦ и уточни, че преди 45 дни е дал на премиера тази информация. След като толкова дълго не е имало последствия от информацията, той решава да ги оповести.

Кадиев беше категоричен, че явно става дума за политически чадър над Ангелов, тъй като официалната причина за изваждането му от управлението на компанията е изтичане на мандата.

Депутатът изясни, че документите, на които се базира сигнала, са получени в офиса на партията му. Те представляват копие от регистрацията на компанията “Едърбърг” на Сейшелите с подпис на Димитър Ангелов под писмо, с което приема оставката на борда на директорите. Вторият документ е за нагласен търг за конкретна украинска фирма, която да изгради особено важната система за безопасност на АЕЦ - за управление на неутронния поток. Поръчката е за 37 млн. лв. И според Кадиев затова е нужна офшорната компания – да се управляват тези средства.

Позицията на депутата е, че истината няма да се разбере, тъй като службите да покрили случая. “Сигналът е от миналата година и е получен в ДАНС Враца. Те правят разследване, после изпълнителният директор спира обществената поръчка. ДАНС приключват случая и вече няма такава поръчка. Случаят е покрит, защото няма консумирано престъпление”, разказва Кадиев.

Димитър Ангелов се включи в студиото на “Лице в лице” с коментар по обвиненията. Той отрече каквато и да била собственост в компании и разкри детайли по казуса с нагласената поръчка за украинска фирма. По думите му когато е стартиран и реализиран този търг той е бил пенсионер, а по-късно влиза в ролята на изпълняващ нарежданията на стария директор. “Бях пенсионер тогава. Помощният съвет към изпълнителния директор тогава Александър Николов одобрява документите през 2014 г.”, уточнява Ангелов. По думите му той самият е изразил съмнения за качеството на работа на фирмата.

Ангелов заплаши със съд Георги Кадиев.

Повече за спора между Кадиев и Ангелов и доводите на двете страни чуйте в приложеното видео.