Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин. Това каза проф. Георги Близнашки, бивш премиер във временното правителство, в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Тези записи, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност”, припомни Близнашки. Според него президентът Росен Плевнелиев не разполага с правомощията да разпореди разследване по случая „Яневагейт”, противно на твърдението на Лозан Панов, че това е възможно. „Най-добре е съдебните магистрати да спрат да се произнасят по политически въпроси”, допълни Близнашки.

По думите на Близнашки Христо Иванов е бил твърдо против избора на Лозан Панов за председател на ВКС. „Той не отиде на заседанието и намекна, че Панов е от лошите”, допълни Близнашки. „И от тогава Лозан Панов просто приглася на Христо Иванов по всички въпроси”, допълни Близнашки.

„Хората са наплашени, страхът е навсякъде”, смята Георги Близнашки.

Според него сценарият е да се овладее съдебната система. „Много от предложенията за конституционните промени са ориентирани в тази насока”, смята Близнашки. По думите му в част от тези реформи съдиите се ангажират с непривични за тях неща. „Част от усилието е да се политизира съдебната система”, каза той.

„Сценарият е срещу главният прокурор, но бумерангът така се завъртя, че тресна и премиерът Борисов”, каза Близнашки. Той допълни, че ситуацията е много грозна и драматична. „Тази реформа трябва да се прави с чисти помисли”, допълни той.

Експерт на ДПС

„Всичко тръгна от една журналистка в Медияпул, която ми се обади да ме попита за мотивите ми. Тогава й казах, че съм готов да работя с всяка партия в името на Конституцията”, каза Георги Близнашки.

По думите му тази журналистка е извадила изказването му извън контекста, като е премахнала последната част от изречението. „Мен това не ме притеснява, защото знам кой съм”.

„Понеже много се спекулираше, моите мотиви бяха много чисти, защото застанах в защита на Конституцията”, допълни Близнашки. Според него реформи в нея могат да се правят, стига да бъдат смислени и обосновани. „Нещата стоят по съвсем различен начин от това, което се опитваха да представят”, каза Близнашки.