Генералската нишка на предстоящия президентски вот все повече се заплита. За пръв път днес проговори най-вероятната номинация на левицата – ген. Румен Радев.

Той обвини военния министър Николай Ненчев в лъжа. Излъгал, че е срещу съвместен еърполисинг с други държави. Което не било вярно, защото той бил против да им плащаме храна, гориво, хотел и кетъринг. Това била основната причина за оставката на ген. Радев.

Ген. Радев обяви, че изтребителната ни авиация е напълно приземена и попита дали премиерът е наясно с реалното състояние на Военновъздушните сили. Той отказа да отговаря на политически въпроси.

Снимка: bTV

Официалните номинации на реформаторите останаха пет, след като генерал Димо Гяуров си направи отвод.

Петимата са Гроздан Караджов, Велислав Минеков, генерал Съби Събев, Корман Исмаилов и Трайчо Трайков.

Трайков изненадващо обяви, че се надява и ГЕРБ да имат силен кандидат, който да се съревновава с този на Реформаторския блок.

Ген. Съби Събев пък разкритикува ген. „Има едно правило - капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска той кораба”, коментира ген. Събев.

Военният министър Николай Ненчев не пожела да отговори на критиките на генерал Радев днес. Щял да е на разположение за въпроси след 22 август.

На 6 ноември изборите за президент ще са съчетани с референдум, след като днес президентът издаде указ за това. Националното допитване ще е с три въпроса:

„Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?";

„Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?";

„Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"