Продължават политическите трусове в ляво. Въпреки раздора между БСП и АБВ обаче генерал Румен Радев започна срещите си с потенциални избиратели на президентския вот.

"Познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти, обратният случай не ми е известен", заяви той на първата си публична среща след номинацията му - с военно-патриотични съюзи и организации в читалище "Младост" в София. 

Доскорошният командир на Военновъздушните сили посочи, че неговата номинация за президент е взривила общественото пространство и е срещнала яростен отпор от политическия елит, който обявил, че военните нямат политическа подготовка, за да заемат такъв пост. Ген. Радев призова да не се пренебрегва опитът на командири и офицери от Българската армия.

Той отбеляза, че е завършил с отличие академия на ВВС на САЩ, където освен военно дело, е учил геополитика, стратегия, национална сигурност, дипломация, икономика, изкуство на преговори.

Според ген. Радев дебатът за ролята на президентската институция се е изродил по най-грозния начин - кого, защо и как е номинирал. Не става въпрос за платформи, за личности, за това кой какви ангажименти поема, на какво стъпва, откъде идва и какво смята да прави, добави той.

По думите му целта е да се обезличи президентската институция и бъдещият президент, за да бъде зависим.

На влизане той каза, че е дошъл да чуе какво ще му кажат хората, както и че има криза в управлението на страната и в нейната външна политика.

Левицата тръгва към изборите наесен разединена, констатира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Той е на мнение, че „разводът" между БСП и АБВ се е случил като в сапунен сериал.

АБВ пък отново повториха тезата си, че изборите вече са подарени на ГЕРБ, а генерал Румен Радев е бил употребен от ръководството на БСП.