Подкрепеният от БСП кандидат за президент ген. Румен  Радев, който в неделя се изправя срещу опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева на балотажа на президентските избори, заяви, че не се чувства заложник на партии. Той определи като категорична спекулация обвиненията, че е кандидат на олигархични кръгове около левицата.

„Аз съм безпартиен. Номиниран съм от БСП, задължен съм морално на тази партия, но това не означава, че съм заложник на БСП, най-малко съм заложник на ДПС”, категоричен беше Радев в предаването „Лице в лице” по bTV.  

Той подчерта, че диалогът му е с всички български граждани и разчита на тяхната подкрепа.

„Олигархията гравитира около властта. Кой е на власт в момента и в по-близкото минало?”, попита Радев. Той беше категоричен, че не преговаря с олигарси, а отношенията му са единствено с ръководството на БСП в лицето на лидера Корнелия Нинова.

Допреди няколко месеца бях в кабината на самолета. Няма как да имам общи ценности и нещо общо с олигархията, каза Радев.

„Проблемът, че премиерът Бойко Борисов заради своето огромно его заложи съдбата на целия кабинет и министрите са притеснени за хляба си, не е мой, не е на българския народ, това е негов проблем, да си го решава”, коментира Радев във връзка с изявлението на Борисов, че ще подаде оставка, ако загуби президентския вот.

Явно г-н Борисов не може да преглътне факта, че ще му се наложи да работи с човек, когото той не може да контролира, той така е свикнал – да контролира всички, отбеляза кандидатът за „Дондуков” 2.

Ген. Радев отправи критики към премиера и заради авиацията ни. „За една година и повече единственото, което са получили българските Военновъздушни сили, са четири двигателя, нищо повече. Скоро няма и да получат нищо още. Ресурсът на техниката за трети път вече се изчерпва. Следващото приземяване е неизбежно”, подчерта той.

„Преди година и половина правителството скъса договора с РСК МиГ. Днес премиерът се хвали, че е сключен договор с  РСК МиГ, като преди това се прахосаха пари за Полша. Явно той представя своето закъсняло прозрение отново като добродетел, това е запазена марка на премиера”, отбеляза Радев.  

Снимка: Ладислав Цветков

През цялото време се твърдеше и от премиера, и от министъра на отбраната как авиацията – МиГ-29, не била приземена, защото те се грижели за авиацията. На два пъти беше категорично приземена, ресурсът на техниката се изчерпва  - миналата година в началото на лятото и тази година пролетта, уточни той. „И в двата случая документите са железни – всичко остава на земята”, допълни ген. Радев.

„Нагърбих се самоволно, и с моя екип сложихме подписите си. На два пъти авиацията се вдига във въздуха с мой подпис”, подчерта той.

По думите му Борисов и Ненчев никъде не са се подписали. „В момента всички самолети до един летят с този подпис и благодарение на нашия инженерно-технически състав”, категоричен беше бившият шеф на ВВС.

„Ако стане нещо, прокуратурата няма да вика нито Борисов, нито Ненчев, а мен”, каза още Радев.

Колкото и фотосесии да си прави премиерът на границата, проблемът с мигрантите не е решен, каза още Радев. По думите му България е загубила време да формира ясна и категорична позиция по отношение на мигрантската криза.

Кандидатът за президент отбеляза, че никога не е крил, че е бил член на БКП като курсант. „Беше невъзможно да полетиш на свръхзвуков самолет, ако не си член на БКП. Всички до един от моя випуск, които летяхме на такава техника, бяхме членове на БКП”, посочи той.

Очаквайте подробности!