Гърция постави въпроса за възстановяването на войнишкия мемориал пред НДК неофициално в разговори с наши дипломати в Атина. Това потвърди министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

Совалките на външното ни министерство продължават и в моментa.

Паметникът изобразява лъв, с щит, а на щита е изобразена картата на Санстефанска България. Според дипломатически източници именно това е привлякло вниманието на гръцките дипломати.  Освен това паметникът е част от мемориала на Желязната софийска дивизия, участвала на северния и на южния фронт по време на Първата световна война.

Гръцката държава е поставила неофициално въпроса за паметника пред български дипломати в Атина.  

„Вчера един от директор се е виждал с посланика. Днес ще се види пак с моя заместник-министър. Писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически важен партньор и аз дълбоко се съмнявам, че това може да повлияе на съвместните ни отношения. Още повече че този паметник стои пред Военно-историческия музей от много години. По никакъв начин не представлява претенции на България за промяната на териториални граници”, категорична беше Захариева. 

Дипломатически източници твърдят, че недоволството на Гърция е породено от речта на военния министър Красимир Каракачанов при откриването на паметника.

Днес министърът обяви, че фактите от историята не трябва да предизвикат конфликти.

„Тези земи според Санстефанския договор са били част от България, не от Република Гърция, Македония, Сърбия или някой друг”, подчерта Каракачанов.

„Ние просто възстановяваме един стар паметник. В същото време са останали в Гърция немалко паметници, обидни за нас българите - на Василий Българоубиец или на загинали гръцки андарти, изклали селяните в село Загоричене”, каза историкът проф. Божидар Димитров.

Според друга теза гръцката държава недоволства, защото картата изобразява не Санстефанска България, а пределите на Българската екзархия.