Стартовите позиции на новата партия на Лютви Местан ДОСТ са по-скоро скромни. Това сочи сондаж на „Галъп”, направен в последните месеци – след изключването на Местан от ДПС.

Новата партия беше учредена вчера и очаквано за председател беше избран Местан.

Проучването е установило, че наложените напоследък впечатления за Лютви Местан като представител на чужди интереси намират благодатна среда.

Социолозите са тествали различни твърдения, за да се уловят масовите настроения и да се провери до каква степен са получили разпространение различните популярни мнения в обществото.   

През януари е зададен въпрос: „Преди седмици след реч на Ахмед Доган Лютви Местан беше отстранен от мястото на председател на ДПС. Според Вас лично това добре ли е за България?“. 58% от анкетираните са на мнение, че това е добре за България, а само 1/3 са били на обратното мнение.

Снимка: Галъп

„Високите стойности на одобрение са пряко следствие от традиционно отрицателното отношение към ДПС. Вероятно, във вътрешнопартийна криза на ДПС мнозина са видели позитив за страната”, твърдят от „Галъп”.

Трайният негативизъм в мненията за ДПС проличал и при тестване на твърдението „Ахмед Доган защитава интересите на България“. 2/3 от запитаните не са били съгласни с това твърдение.

Снимка: Галъп

Само симпатизантите на ДПС споделят мнението, че Доган защитава интересите на България.

Доказателство за трудно преодолимото отрицание към ДПС са и отговорите при тестването през февруари на твърдението „С отстраняването на Лютви Местан ДПС стана по-приемлива“. 14% бяха съгласни, 60% - не, а останалите се затрудняваха, сочат още изводите от сондажа.

Снимка: Галъп

През февруари близо 2/3 от всички български граждани споделят мнението, че Лютви Местан защитава интересите на Турция. Няколкочасовото пребиваване на Лютви Местан в посолството на Република Турция и обвиненията срещу него, че защитава интересите на Турция, са оставили негативен отпечатък върху образа му.

Снимка: Галъп

Тествана е и обратната гледна точка – „Ахмед Доган защитава интересите на Русия“. През февруари близо половината от запитаните не са могли да отговорят. Само 15% са се съгласили с това твърдение, а близо 40% - не.  Тази гледна точка тепърва добива гражданственост и е още не е утвърдена.

През март вече е зададен и въпрос за потенциално гласуване за партия ДОСТ. „Бившият председател на ДПС Лютви Местан създаде нова партия с името ДОСТ. Вие лично бихте ли гласували за тази партия?“ 

2% от респондентите казват, че биха гласували, т.е. 2% от всички имащи право на глас. Малко над 1/4 от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан.

Снимка: Галъп

Изводът от сондажа е, че електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват.