Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете ще може да покрива недостиг на средства за изплащане на гарантирани депозити като използва заеми от държавния бюджет след решение на Министерски съвет, както и да емитира дългови ценни книжа.

Ползваните от фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от Министерски съвет от името и за сметка на държавата, пише още в законопроекта на правителството.

Това е записано в предложените от Министерски съвет промени на Закона за гарантиране на влоговете, които парламентът прие с 91 гласа „за”, 21 „против” и 7 въздържали се.

Възможността фондът да тегли заеми беше заложена в Закона за държавния бюджет в края на миналата година, но сега тя остава като опция и занапред.

До този момент Законът за гарантиране на влоговете гласеше, че ако средствата във фонда не са достатъчни за покриване на гарантираните депозити, той може да покрие недостига като задължи банките авансово да преведат годишни премийни вноски, да увеличат премийната вноска и други, а евентуален заем от държавния бюджет да става само с решение на Народното събрание.

"Току що беше направена паралелна Централна банка", заяви след гласуването на промените Румен Гечев от БСП. Според него се създава възможност фондът да функционира като „банка с празен чек” и винаги когато дадена частна банка закъса да се теглят заеми от държавата, за да се попълни разликата.

„По този начин на банките се гарантира, че българският народ винаги трябва да плати за действията на финансовите акули”, обяви Гечев и нарече това "срам и позор".

Преди гласуването от Патриотичния фронт обявиха, че няма да подкрепят текстовете, тъй като България е парламентарна република, а законопроектът прехвърля на правителството отговорността за заемите на фонда.