Вчерашната акция на управляващите по очистване на петната от репутацията на Венета Марковска, която попълни квотата на Народното събрание в Конституционния съд, завърши с писмо на Искра Фидосова до президента на ЕК. В кореспонденцията шефката на комисията по правни въпроси е информирала Жозе Барозу за изслушването на Марковска.

В писмото на Искра Фидосова се посочва, че от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат.

Венета Марковска бе избрана за КС от Народното събрание, а номинацията й бе направена от група независими депутати, поклонили се пред ГЕРБ след напускането на фракциите, от които бяха избрани.

Парламентът набързо избра Марковска, без да се вслуша в съветите на ЕК да провери съмнителните данни за наличие на конфликт на интереси, които бяха изпратени под формата на анонимен сигнал в правната комисия преди предварителното й изслушване. Както вече стана ясно, въпросният сигнал цитира журналистическо разследване от преди 2.5 г., от което изниква тежка въпросителна за почтеността на Марковска и спазването на етичния кодекс на магистратите. До момента на получаване на сигнала в правната комисия, Марковска не бе намерила за нужно да коментира разследването. Сериозно разклатило репутацията й обаче, тя го определи като „пасквил” точно на прага на КС.

Управляващите от ГЕРБ също не обръщат внимание на посочените факти, тъй като предпочитат да заемат удобната позиция, че на „анонимки” не бива да се обръща внимание. В същата тази „анонимка” обаче има коментар от вътрешния министър Цветан Цветанов, който е свързан със среща между негов заместник и Марковска през 2010 г., след ареста на приятеля на съдийката Георги Георгиев.

Самата Марковска на няколко пъти даде противоречиви обяснения за познанството и отношенията си с Георгиев, както и за срещата си със заместника на Цветанов.

Заради набиращия сила скандал обаче вчера Марковска поиска да даде обяснения пред правната комисия. Това бе прецедент в дейността на Народното събрание, който мина под мотото „Първо ги избираме, после ги изслушваме”. Очевидно този ход с изслушването бе предприет с оглед преплакване на имиджа на Марковска. В същото време различни представители на управляващата партия дадоха разнопосочни сигнали по темата и докато външният министър Младенов обвини ЕК в разпространяване на слухове, президентът прие „със силна тревога” заканата за междинен доклад .

Часове преди ГЕРБ да съобщи за писмото на Фидосова до Барозу, председателят на ДСБ Иван Костов съобщи в парламента, че е получил втори сигнал срещу Марковска. По неофициална информация става въпрос за факти, крепящи се на деловодната система на ВАС, изнесени преди дни в електронното издание Медияпул, с които се опровергава твърдението на Марковска, че близкият й приятел адвокат Румен Еленски не се явява по дела, по които тя е докладчик или представлява състава на ВАС.

Не черна тога - бяла

„На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г., беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси, касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство.

Подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор”, пише Фидосова до Барозу.

По повод твърдяното, че нейният син е имал обща фирма с лице, посочено в анонимния сигнал и е продал след няколко години дяловете си, отбеляза че синът й е пълнолетен и сам взема решенията си. Това не е нарушение на закона според нея и няма никакво отношение към работата й като магистрат, пише още Фидосова.

„Пред комисията тя представи удостоверения в оригинал от Висшия съдебен съвет, че срещу нея в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет няма постъпили сигнали и жалби; от Върховния административен съд, че в Комисията по професионална етика към ВАС и в книгите на съда няма и никога не е постъпвало оплакване или сигнал за допуснати нарушения в работата й; от отдел „Инспекторат” към Върховна касационна прокуратура, че няма данни за образувани наказателни или дисциплинарни производства срещу нея и от Софийска градска прокуратура, че за периода 2005 - 2012 г. няма образувани и неприключени досъдебни производства и внесени прокурорски актове в съда срещу нея за престъпления само на територията на гр. София”, се казва в писмото на Искра Фидосова.

Залогът

Акцията по изслушването на Марковска в правната комисия и защитната пледоария на Фидосова пред Барозу са ясен знак, че управляващите от ГЕРБ искат час по-скоро да потушат пожара, който сами запалиха с избора на зам.-шефката на ВАС за КС.

Защо управляващата партия държи толкова много Марковска да бъде в КС е въпрос с елементарен отговор – особено като се вземат предвид последните събития. Очевидно интересът от това назначение е огромен и оправдава евентуалното изготвяне на междинен доклад, чиито констатации със сигурност не биха били „розови”.