Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че оставката й е била поискана от политическа партия на бургаска телевизия, която е искала да се легитимира в София по този начин. В студиото на bTV тя обясни, че мотивите за оставката – проблемите с бездомни кучета, липса на детски градини и решения за боклука са само част от политическата кампания, която партиите вече започнаха.

По трите „вечни” проблема на София Фандъкова заяви, че се работи, но някои искат повече време, например бездомните кучета. По думите й дворните, но не безстопанствени животни са основен проблем и затова е започната кампания за кастрацията им. По отношение на софийския боклук стана ясно, че първият е етап на завода работи експериментално, а компостиращи инсталации ще функционират в края на годината.

Столичният кмет съобщи и за известно напрежение в общинския съвет, идващо от започналата вече предизборна кампания. Тя беше категорична, че кметовете не бива да влизат в листи, за да могат да си вършат работата, особено в пролетните месеци, когато започват активни строителни дейности.

Прогнозните сметки за парно не са точни и затова искаме месечни. Така Фандъкова определи взетите мерки срещу високите сметки от „Топлофикация”, чиито собственик е Столична община. „По отношението на работата с клиенти „Топлофикация” не прави нищо. Хората искат ясни сметки и да плащат каквото ползват. От най-сериозните искания, които обсъждаме са месечни сметки и отчитане, а не прогнозни, защото не са точни”, заяви Фандъкова.

Тя поясни, че преди месец са били приети първите мерки, а втория пакет е бил представен на икономическия министър. По думите й той е реагирал веднага със свикване на работна група и скоро ще са готови предложенията за нужните нормативни промени.