Европейското наблюдение на работата на правосъдната ни система от началото на следващата година ще бъде в нов формат, а до 2019 г. трябва да отпадне напълно. Това става ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, публикувано на личния сайт на премиера Бойко Борисов.

На 25 октомври Европейският парламент реши да препоръча на ЕК да изработи нов механизъм за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона у нас и в Румъния. От писмото на Юнкер става ясно, че ще бъде приет „един по-динамичен подход, който да отчете изцяло дългосрочните тенденции, които могат да се загубят в ежегодните отчетни цикли”. За целта ще се работи с отделните институции поотделно и като част от системата за борба с корупцията и организираната престъпност.

Сред предлаганите от ЕК варианти е с европейска помощ да се подпомогне създаването на единна служба за борба с корупцията. Жан-Клод Юнкер допълва, че подчинените му служби трябва да се свържат с държавната администрация преди излизането на следващия мониторингов доклад. Той изразява надежда, че България ще излезе от мониторинга преди края на мандата на настоящата ЕК през 2019 г.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за пръв път в ЕС с приемането на България и Румъния през 2007 г. с идеята, че и в двете страни има какво да се работи по линия на съдебната реформа.

Мониторинговите доклади през годините направиха публично достояние редица от слабостите на съда и прокуратурата у нас – бавна работа, неубедителни обвинителни актове, грешки в следствената и съдебната фаза на делата, непрозрачно разпределение на докладчици, съмнения за политически натиск и „чадъри” над определени лица и фирми. Традиционно, опозицията използва в реториката си обявените от Брюксел данни, а, след идването си на власт, ги неглижира.

Затова и от идването на актуалното правителство на власт редица представители на управляващите са се изказвали негативно за мониторинговите доклади и са изразявали мнение, че те трябва да отпаднат, тъй като се използвали само за политически цели.