Институтът за модерна политика предложи бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева да бъде включена в състава на Обществения съвет при ЦИК и да бъде избрана за негов председател, съобщиха от организацията.

Съгласно чл. 55 от Изборния кодекс към ЦИК предстои да бъде сформиран Обществен съвет, състоящ се от експерти, излъчени от неправителствени организации, които са регистрирани като наблюдатели в предходни избори. Този обществен съвет ще подпомага ЦИК, в съответствие с Изборния кодекс, с цел за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборите.

Номинацията на ИМП се прави и от името на Асоциацията на младите юристи – регистриран наблюдател на президентските и местни избори през 2011 г.

Коя е Емилия Друмева?

Освен съдия в Конституционния съд, Друмева е била директор на Дирекция "Правна и законодателна дейност" на Народното събрание (1990-2003 г.), член на Централната избирателна комисия за изборите за VII Велико народно събрание, председател на експертния съвет към Временната комисия за изменение на Конституцията в 39-то НС, както и български представител в Европейския Комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Друмева беше председател на Гражданския борд за прозрачни и свободни избори при Министерския съвет, както и на Обществения съвет към временната парламентарна за обсъждане и приемане на актуалния Изборен кодекс.

В съвета участваше и Ивилина Алексиева от ИМП, която беше предложена за председател на ЦИК от левицата и избрана на поста.

По време на сблъсъка между парламентарното мнозинство и президента Росен Плевнелиев за това как трябва да бъдат разпределени мандатите в комисията, проф. Друмева застана на страната на управляващите.