Европейската комисия ще даде на България обещаните 160 млн. евро за охрана на границата, а парите няма да се използват за създаването на нови големи бежански центрове. Това заяви пред „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

По-рано днес избраната за вицепрезидент Илияна Йотова показа официален отговор на неин въпрос към комисията, според който България получава 101 млн. евро, трябва да предостави 10% съфинансиране и трябва да изгради 3 нови центъра от закрит тип.

Радев обясни, че въпросът е бил зададен на комисар Дмитрис Аврамопулос през септември и той е отговорил коректно, тъй като към онзи момент са били отпуснати 108 млн. евро (Йотова твърди, че отговорът е с дата 30 ноември – б.р.). От тях 72,2 млн. евро идват от фонд „Вътрешна сигурност”, а останалите – от „Убежища, миграция и интеграция”.

Евродепутатът беше категоричен, че има бюджетни процедури, след които нашата страна ще получи и останалите 50 млн. евро.

По думите му парите от фонд „Убежища, миграция и интеграция” не могат да се ползват за пряка защита на границите и с тях ще се плаща еднократната помощ от 1000 евро на мигрантите, приели сами да напуснат ЕС; ще се преоборудват отворените центрове в затворени и при кризисна ситуация ще се поставят „фургони и палатки” за влизащите у нас от Турция.

Подкрепяте ли изграждането на нови бежански центрове в България?