Искането за сваляне на имунитета на Сергей Станишев, като евродепутат стигна до Европейския парламент. Председателят Мартин Шулц запозна от трибуната колегите си с казуса.

Сега съдбата на експремиера Станишев, срещу когото у нас е спряно делото за загубена класифицирана информация, е в ръцете на еврокомисията по правните въпроси.

Компетентните български власти са подали искане за сваляне на имунитета на господин Сергей Станишев.

Срещу него се води дело за загуба на документи. Политикът е обвинен за загубени седем документа с класифицирана информация в периода 2005-2009 година. Според Наказателния кодекс това е леко престъпление, а Станишев е с чисто съдебно минало.

Още миналата година прокуратурата внесе предложение за освобождаването му от наказателна отговорност. Това означава, че ако бъде признат за виновен, той може да бъде наказан максимум с глоба от 1000 лв., а съдебното му минало ще се води чисто.

Още в деня, в който Цацаров поиска имунитета му, лидерът на ПЕС писа на председателя на ЕП, че се отказва от защитата, която му осигурява позицията му, за да може българският съд да приключи делото, заведено преди 4 години.

Съгласно параграф 9 от вътрешния правилник, случаят е предаден на Комисията по правни въпроси.

Тя ще разгледа случая и има правото да поиска всякаква информация от българските власти. След това се изготвя специален доклад, който дава препоръки към Европарламента.

Една от тях може да бъде и отнемане на имунитета. Но, няма процедура, според която Сергей Станишев сам да се откаже от имунитета си. Окончателното решение се взема на пленарно заседание на правната комисия.

Любопитното е, че в Комисията по правни въпроси няма нито един български евродепутат.

Във Facebook страницата си Станишев написа, че, "За съжаление занимаваме Европейския парламент с дела, започнати срещу политически противници". Бившият председател на БСП добавя, че самият той има „интерес процедурата да приключи максимално бързо и името му да бъде изчистено.

Отнемането на имунитет не означава "виновен" и не е прецедент за европарламента.