Главният прокурор в акция срещу ключови политици, чийто дела бяха прекратени през последните дни, заради имунитетите им. Процесите срещу Сергей Станишев, Цветан Цветанов и Волен Сидеров ще се възобновят, категоричен беше обвинител № 1.

За първи път прокуратурата в България ще иска имунитет на евродепутат, какъвто е Сергей Станишев.

Веднага след конституирането на новото 43-то Народно събрание прокуратурата ще поиска депутатските имунитети на Цветанов и Сидеров.

Така делата ще бъдат възобновени, макар последните дни те да бяха осуетени, заради дадения им от Конституцията имунитет. Обвинител № 1 ще задвижи процедурата веднага след като 240-те депутати в парламента се закълнат.

Целта е да няма закъсняло правосъдие и установяване виновни ли са тримата по повдигнатите им обвинения.

Дела, дела и пак дела

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подсъдим по три дела. В едно от тях застана пред магистратите обвинен, че заедно с трима бивши директори на СДОТО не са осъществили контрол и така са създадени предпоставки за подслушване на граждани.

Вчера в съда Цветанов представи декларация, с която се отказва от защитата, която му дава Парламента. Според съда обаче тази декларация няма правна стойност, защото главният прокурор още не е поискал имунитета му.

Лидерът на "Атака" е подсъдим за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда при инцидент по време на полет от София до Варна. Защитникът му Явор Нотев коментира, че лидерът на "Атака" имал какво да каже по случая, но това щяло да стане на по-късен етап.

Най-заплетен от правна гледна точка е казусът със Сергей Станишев. Той има имунитет не като български, а като европейски депутат.

Според експерти, имунитетът в ЕП винаги се вдига, ако има повод, който не е свързан с политическата дейност на депутата.

В интернет страницата си Сергий Станишев казва, че ще подкрепи това искане и ще настоява имунитетът му да бъде свален максимално бързо.

 

Според Станишев, 4-годишното разследване срещу него е инспирирано по чисто политически причини и най-важното за него в момента е да получи достъп до правосъдие, за да изчисти името си.

Няма да е за сефте

Станишев няма да е първият евродепутат, на който съдебните власти от държава членка да са задействали процедура за отнемане на имунитета.

От 1979 г. досега европарламентът е снел имунитета на над 30 евродепутати. И едно напомняне, отнемането на имунитет не означава "виновен", а дава път на правосъдието да свърши своята работа.