Софийският градски съд спря делото срещу Цветан Цветанов за незаконното подслушване.
По-рано прокуратурата заяви пред съда, че делото срещу бившия вътрешен министър  и зам.-председател на ГЕРБ трябва да спре, тъй като той е избран за депутат.

Цветан Цветанов  декларира, че отново се отказва от имунитета си и желае делото да продължи.  Декларацията на Цветанов обаче няма никаква правна стойност и напомня някой особени негови разбирания за правосъдие.

Това е така, защото Цветанов направи всичко възможно да саботира делото за клевета, което му бе заведено от бившия председател на Съюза на съдийте Мирослава Тодорова. Цветанов упорито не се явяваше на заседанията, които бяха насрочени преди изборите. След това се сдоби с имунитет, което пък прави възможно погасяването на делото по давност.

По делото за подслушването обаче той искал бърз и справедлив и твъдри, че  под никаква форма не се е прикривал под депутатския си имунитет.

Бившият вътрешен министър дори припомни, че още при първото заседание на НС е дал декларация, която също не е имала правна стойност и се наложи главният прокурор да поиска свалянето на имунитета му, а след това той е дал съгласието си.

Адвокатът му Менко Менков взе думата, когато се чу въпросът дали след като се знае тази процедура, цялата тази демонстрация не беше излишна. "Защо да е излишна тази демонстрация – желанието делото да продължи?" попита той. "Ние изразяваме нашето становище, нашето тълкуване на закона и на решенията, защо да няма правна стойност. Представете си главният прокурор откаже да поиска отново имунитета на Цветанов, той ще бъде вечно подсъдим ли, попита дори адвокатът. А Цветанов поиска сам да каже, че ще пускат писмо до главния прокурор, "за да може действително по-бързо да се поиска имунитета по трите дела.