Няма конкретен повод АБВ да се откаже от управляващото мнозинство. Причината са низ от събития, които започват от първите дни на съвместното ни управление. Това каза Емил Кало – секретар на Изпълнителното бюро на АБВ и секретар по коалиционната политика на партията, в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Дебело искам да подчертая, че в никакъв случай не омаловажавам това, което сме постигнали, бидейки във властта, добави той.

Според него за партията е комплимент, че „реформаторите днес се радват, че нас ни няма във властта“. Втория комплимент е радостта, че „лявото вече го няма“ – „щом лявото е порок, може да си представите какво ни е било“, каза Кало.

По думите му левите партии са обвинявали АБВ в предателство, но политиката, която бившият вече социален министър Ивайло Калфин водеше, беше лява. „В тази среда, в тази тотална финансова стагнация, социалната реформа беше малкият светъл лъч“, посочи Кало.

На въпрос коя е капката, която е преляла чашата, той отговори: „Принципно е погрешно да смятаме, че има нещо конкретно. Това, което ни отблъсква, беше моделът на управление, който се надявахме, че можем да променим по някакъв начин“.

Помолен да изясни какъв е този модел, той изброи: „Корупцията, механизмът с поръчките и тяхната отмяна. Къде е законността тук? Знаете как се формират поръчките, с чие разрешение. И как се отмениха. Пак с чие решение. Внасянето на закони 24 часа преди приемането им. Изборът на ръководни органи и съвети. Начинът и хората, които попаднаха в СЕМ, например. Това не е ли стил на управление?“

Кало отхвърли спекулациите, че решението на АБВ е обвързано с конгреса на БСП и смяната на властта там.

Формално решението бе взето вчера, но темата зрее и се обсъжда от много дълго време, каза той.

По повод обвиненията, че АБВ напуска властта заради образуването на пропутинистки проруски блок, руска поръчка за свалянето на Бойко Борисов от власт, заради обща кандидатура за президент с БСП или опита да се търси нефт и газ в Черно море, Кало отговори, че „това са безумия, оправдания на слабия човек“.

По думите му „прехвърлянето на вина е типично за недостиг на интелигентност. Когато не можеш да прецениш собствените си грешки, се опитваш да ги търсиш у другия“.

Вижте целия разговор във видеото.