Много е вероятно да има предсрочни парламентарни избори, но не е задължително те да са едновременно с президентския вот тази есен. Около тази теза се обединиха социологът Кольо Колев и политологът Димитър Ганев в предаването „Лице в лице”.

Според Колев оттеглянето на АБВ от властта до голяма степен е ход в посока предсрочни избори. Според него при силна лява коалиция Ивайло Калфин (АБВ) има шанс да спечели президентските избори срещу кандидат на ГЕРБ, особено при кандидат като Росен Плевнелиев.

Социологът обяви също, че АБВ имат близка и далечна цел – близката е широка коалиция с участието на БСП и други формации на президентския вот, а по-далечната – при евентуална победа да се предизвикат предсрочни избори за парламент.

Кольо Колев смята, че радостта на Реформаторския блок от оттеглянето на АБВ от коалицията е престорена, защото от четирикрако столчето е станало трикрако и е много по-нестабилно.

Политологът Димитър Ганев радостта на реформаторите и на Патриотичния фронт съвсем не е случайна, защото се вдига цената на техните гласове в парламента. На премиера Бойко Борисов ще му е все по-трудно да не се съобразява с РБ и ПФ, уточни Ганев. Той смята също, че Борисов ще има и гарантирана подкрепа от страна на депутатите от БДЦ, защото при предсрочни избори те нямат шанс да влязат в парламента.

Политологът прогнозира, че най-вероятно тази есен няма да има предсрочни избори, но е много вероятно да се стигне до такива през 2017 г.

„Малко вероятно е Борисов да се кандидатира за президент, това би станало, ако не вижда никаква перспектива пред това да е начело на изпълнителната власт. Кандидатът на ГЕРБ има най-големи шансове на президентските избори към момента”, каза още Димитър Ганев. Той призова в надпреварата за „Дондуков” 2 да не се забравя ДПС, защото от тях до голяма степен зависи резултатът на втория тур.

Според него ДОСТ вижда своята политическа перспектива през дясното, а ДПС ще направи завой наляво.

Не е сериозно да се твърди, че ДПС избира ляво или дясно, ДПС избира позицията, най-изгодна за тях в момента, смята обаче Кольо Колев.