С новия антикорупционен закон политическото мнозинство се репродуцира в още един орган за политически поръчки. Това заяви пред bTV преподавателят от Софийския университет Атанас Славов, който е съветвал екипите, подготвяли предишните два варианта на закона.

Според него възможностите за употреба на СРС и на доброволни сътрудници превръща новата комисия в нещо, по-характерно за периода преди 10 ноември: „Дали този орган ще бъде превърнат в някаква нова ДС зависи от политическия контекст, в крайна сметка – дали институциите и властите ще се опитат да го използват за почистване на политически и някакви други сметки”.

По думите му няма гаранции за независимия избор на председателя на структурата, защото за целта е необходимо обикновено мнозинство. Според него така има свърхконцентрация на власт и противоречие на принципа за взаимния контрол.

„Със сигурност председателят на комисията ще има огромна власт. Това ще е на първо място власт публична да посочи едно лице и да каже: „Той е корумпиран”. Това е огромна медийна, публична власт. Доколко обаче след като това посочване е направено ще се стигне до осъдителна присъда – това напълно зависи от главният прокурор и от прокуратурата. Така че, това е по-скоро власт да отстраняваш по пътя си неудобните, като публично ги заклеймяваш”, отбеляза експертът по конституционно право.

Като проблемно той посочи решението да се дадат нови функции на инспекторатите към отделните министерства и администрации: „Тези инспекторати в момента са гнили местенца. Те се използват за политически поръчки. Не е предвиден никакъв механизъм тези органи да бъдат изчистени от зависимостите, които имат и тогава да им се дадат функциите да разследват конфликта на интересите”.

„На следващо място, в този орган има събрани концептуално различни функции. От една страна проверка на имуществени декларации, от друга страна – оперативно-издирвателна дейност, подслушвания и т.н., и специални разузнавателни средства. И от трета страна имаме отнемане на имущество. Две съвсем различни дейности, които нямат общо помежду си”, смята Славов.

Експертът посочи, че се запазва твърде високия праг за несъответствие между установено и декларирано – 150 000 лв: „Това означава всеки месец в продължение на 10 години да получаваш поне една средна работна заплата от 1300 лева и да не можеш да не можеш да кажеш откъде са тия пари”.

Той отбеляза, че част от проблемите са били налице и при предния проект – на Меглена Кунева, като сега с добавянето на оперативно-издирвателната дейност има допълнително „влошаване на текстовете”.

Славов е на мнение, че целта на създаването на новия антикорупционен орган е да се отвлече вниманието от друг, по-голям проблем: „Това е темата с реформата на прокуратурата. Всъщност, основният инструмент за борба с корупцията във всяка една демократична държава е органът на прокуратурата”.