Премиерът Бойко Борисов представи в Министерския съвет кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

Новият министър ще бъде гласуван в парламента до петък, обяви Борисов.

"Събрахме групите на РБ и ГЕРБ, защото винаги съм казвал, че трябва да правим така като избираме министри. После проведохме среща с АБВ и ПФ, Катя Захариеха получи подкрепата на всички", обяви Борисов преди началото на заседанието на кабинета.

На срещата не е присъствал лидерът на ДСБ Радан Кънев, който още миналата седмица обяви, че минава в опозиция. По-късно в кулоарите на парламента той коментира, че явно ГЕРБ не са имали друг избор и затова са се спрели на кандидатурата на Захариева. Според него тя няма достатъчно опит в системата на правосъдието.

"Досега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат. В никакъв случай не говорим за човек с лична отдаденост или традиция в сферата на реформа на правосъдието", коментира Кънев.

По обяд Борисов заведе Захариева в народното събрание, за да я срещне с парламентарните групи.

В дневния ред на депутатите за днес беше включена точка персонални промени в кабинета. По-късно стана ясно, че гласуването ще е в петък.

„Мога да говоря от името на НФСБ. Ще гласуваме с „въздържали се“. Даваме право на кадрови избор и подбор на управляващите“, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му няма да има голяма промяна освен в пола.

Постът министър на правосъдието беше овакантен, след като преди седмица оставка подаде Христо Иванов. Той направи това след гласуването на второ четене на промените в конституцията.

Снимка: БГНЕС

Коя е Екатерина Захариева

Екатерина Захариева  е родена на 8 август 1975 г.

Родена е на 8 август 1975 г.

Завършила е езикова гимназия „Бертолт Брехт" в Пазарджик с изучаване на немски език.

Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

От 2001 г. до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е зам. -министър на регионалното развитие и благоустройството.

Беше назначена за вицепремиер и министър в служебното правителство на Марин Райков, а след това за главен секретар в президентството.

От 13 март до 29 май 2013 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Георги Близнашки. След това стана началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.