Европейската комисия спря 2 инфраструктурни проекта - за тунела под Шипка и Западната тангента. Това каза на брифинг в парламента Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ. По думите му причината за спирането е, че правителството не е изпълнило задълженията си. После противници на ГЕРБ определиха "новината" като груба манипулация.

„Още преди няколко месеца предупредихме гражданите на България, че това правителство ще доведе до спиране на еврофондове, както им ги бяха спрели в пълния обем, въведени в несъответствие от предишната Тройна коалиция”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това са първите лястовички, но не пролетни за радост, които ни подсказват докъде ще я доведат. Това са два ключови проекта. Напомням, че ГЕРБ строеше само с 20 %, а някъде с 15 % или 5 % от парите на българския данъкоплатец. Сега ако тези проекти някога се строят, ще се строят с бюджетни пари”, добави Борисов, цитиран от „Фокус”.

„Това значи взимане на заем, вдигане на дефицита. Като се има предвид огромните обещания, които валят всеки ден от правителството, дефицитът ще отиде над 3-4 %, ще ни вкарат в процедура на свръх дефицит, така че те ще почнат да избират дали да изпълняват социални обещания, дали да спират проекти. Когато спират проектите, това са намалени работни места, това е блокаж на държавата”, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Без злорадство” Борисов предрече, че „докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари, за проекти, които са 50 % изпълнени, вследствие на нашето добро управление”.

„Нееднократно съм казвал на Орешарски – явно е, че вицепремиерката му, министрите му, са изключително некомпетентни. По тези теми, които касаят всеки българин, съм готов да предоставя целия екип, да отиде, да им дава акъл, да спасят програмите”, сподели Борисов.

Той не пропусна да „захапе” и „дамата с цикламеното костюмче” – регионалният министър Десислава Терзиева, която по думите му откривала селски пътища.

„Груба манипулация е казаното от колегите от ГЕРБ за спирането на средствата по оперативните програми за тунела под Шипка и обход на град Габрово, както и за пътя София – Калотина”. Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Те рискуват да бъдат обвинени в пълна некомпетентност и в България, и в Европа. Тези проекти са на ниво апликационни форми, където има само един дребен детайл, който не е най-важният, а именно средствата. Защото тези проекти са резервни, с уговорката ако се намерят средства, да бъдат реализирани. А те изобщо не влизат в приоритета на Европа и не се разглеждат”, допълни Златанова.

"Няма спрени средства по европроекти, има само върнати апликационни форми, освен това на този етап те са само проекти". заяви и "червеният" депутат Борислав Гуцанов по повод упреците от страна на ГЕРБ,