Европейската комисия ще оповести нова си позиция по случая „Марковска” днес или през следващата седмица. Това стана ясно от думите на говорителя на комисията Марк Грей. "Проследихме днешното (вчера, четвъртък – бел. ред) развитие на събитията. Нямам незабавна реакция. Ще разгледаме нещата в детайли и тогава ще излезем със съответната реакция", каза говорителят снощи пред БНР.

Вчера президентът Росен Плевнелиев и председателят в оставка на Конституционния съд Евгени Танчев не позволиха на Венета Марковска да положи клетва като член на КС.

Държавният глава прекъсна церемонията точно преди Марковска да положи клетва като в предварително написано обръщение заяви, че ”в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии”.

Президентът припомни думите на самата Марковска, че ще изчака прокуратурата да провери сигналите срещу нея и едва тогава смята да положи клетва.

Веднага след това президентът си тръгна, а Танчев използва случая, за обяви, че Марковска не може да се закълне заради отсъствието на президента

Събитията около Марковска се изродиха в конституционна криза заради множеството съмнения, че Плевнелиев е превишил правомощията си, а Танчев не е имал право да прекъсва церемонията.