Плащанията по Оперативна програма „Околна среда” могат окончателно да бъдат спрени. За това Европейската комисия официално е уведомила България. Траншовете бяха временно прекратени през ноември. Засегнати са 182 млн. евро.

„До българските власти вече е изпратено предупредително писмо”, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър, цитиран от БНР.

"Това означава, че технически, в следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от Комисията проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението" заяви Уилър.

Тя все пак допълни, че българските одитни власти признават за съществуването на проблемите и са се показали като „надежден орган, с който можем да работим”.

Кой е виновен?

Европейската комисия замрази разплащанията по програмата на 15 ноември м.г. Като причини бяха изтъкнати проблеми при търговете и контрола върху тях.

Властта побърза да обвини предишната власт и по-специално министрите Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков за спрените плащания.

Брюксел още през миналата година подчерта, че тежкото решение не се е наложило заради действията на конкретни политици, партии и правителства.

Ширин Уилър повтори тази теза, като призова ситуацията да не се превръща в „политически футбол”. „Знаете, че някои от проблемните проекти са от преди години, други са по-скорошни. Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия”, посочи тя.

Уилър изрази надежда, че все пак проблемите ще бъдат разрешени и в следващите месеца ще има възстановяване на плащанията.