ЕК е на път да спре парите към България по още две оперативни програми - "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Това обяви президентът Росен Плевнелиев, позовавайки се на информация от Брюксел.

"От Европейската комисия разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – Транспорт" и "Конкурентноспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент", каза държавният глава.

Така той на практика потвърди прогнозите на ГЕРБ, основно в лицето на бившия регионален министър Лиляна Павлова, че евросредствата по ОП "Конкурентоспособност" са следващите, в които ЕК ще се прицели заради нарушения от българска страна.

Преди около седмица стана ясно, че Еврокомисията е преустановила плащания за 90 млн. евро по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това обаче се наложило заради проекти, реализирани между 2010 г. и 2013 г. по време на управлението на ГЕРБ. Тогава регионалното министерство се оглавяваше от Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, която го наследи, след като той бе избран за президент.

До края на месеца се очаква решението на Брюксел и за средствата по програма „Околна среда”, замразени по-рано тази година.

Така, информирайки днес, че замразените от ЕК програми у нас може да станат общо 4, държавният глава посочи още, че се надява на заседанието на КСНС, насрочено за след седмица, да се постигне съгласие за процедура за избор на български еврокомисар, както и за важни реформи и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани. Сред тях той посочи проекта "Южен поток" и спрените еврофондове.

Само слухове?

По-късно говорителят на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър отрече да е взимано решение за спирането на още две програми за България.

Пред БГНЕС тя обяснила, че има само слухове за такива неща, но не и официално решение. Затова Уилър отрече информация за двете оперативни програми да е била подавана към президента Плевнелиев.