Тази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 милиона евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България. Това е заявил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от правителствената пресслужба.

В резултат на интензивната съвместна работа плащанията ще бъдат осигурени без забавяне, включително и доставката на превозни транспортни средства, уточнява в писмото си Юнкер.

„Комисията за оценка в момента разглежда и допълнителната сума от 52 милиона евро европейска помощ. Целта ни е да гарантираме, че ефектът от подкрепата ще бъде почувстван максимално бързо. Разчитам на пълно сътрудничество от страна на България за гарантиране на успешно изпълнение“, пише председателят на Европейската комисия.

На 6 октомври еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос ще пристигне в България, за да участва заедно с министър-председателя Борисов в официалния старт на Европейската гранична и брегова охрана, отбелязва още Жан-Клод Юнкер.