От това лято еднодневните трудови договори за земеделските и сезонните работници ще се сключват и по електронен път. Документите може да се подават през мобилен интернет направо от полето или градината само за 40 секунди.

Миналата година тутраканският овощар Димитричка Търпанова за пръв път нае сезонни работници на еднодневни трудови договори.

Снимка: btvnovinite.bg

Разказва, че сред най-големите недостатъци били многото документи, които трябвало да се попълнят. В същото време много от работниците и от производителите подхождали с недоверие към еднодневните договори.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че в усилните дни на прибирането на реколтата, когато всяка минута е важна, трябва да се отделят по няколко часа за попълване на документацията. След протести министерство въвежда електронни договори.

Снимка: btvnovinite.bg

Николай Колев, председател на Съюз на дунавските овощари, обяснява олекотената процедура. „Сутрин ще се въвежда единствено ЕГН-то на дадения работник - онлайн системата директно ще разпечатва трудов договор – без да има нужда предварително да се регистрират в Бюрата по труда”, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Димитричка Търпанова така ще могат по-бързо и лесно да регистрират договорите и ще избегнат „голямата бумащина по различните декларации.

Димитър Рачев от Съюза на дунавските овощари пояснява, че с електронната система овощарите ще могат освен да входират еднодневните договори, ще могат да ги разпечатват и разплащат.

Очаква се системата на електронното договаряне при сезонната заетост да заработи от месец юли.