Висшите управници от няколко дни са на спортния терен косвено след няколко назрели скандала в страната. След като премиерът Бойко Борисов покани на среща бившия вече треньор на националите по волейбол Радостин Стойчев, финансовият министър Симеон Дянков изпрати предложение до председателя на Управителния съвет на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов.

„В най-кратки срокове да се съкрати допълнително домакинският календар по мотокрос и супермото, предвид олимпийската година и изчерпването на първоначалния бюджет за домакинства, и да се предложи минималната сума, която да осигури участие на нашите състезатели в тези престижни първенства”, гласи вариантът, който предлага Дянков.

Министърът обяснява, че в бюджета за тази година са заложени 5 милиона лева за домакинства, които вече са разпределени между световните и европейските ски първенства в Банско и Пампорово, европейското първенство по шахмат в Пловдив, световната лига по волейбол в София и турнира на тенис шампионките.

Междувременно държавата е удовлетворила и други молби, например за олимпийската квалификация по волейбол, които надхвърлят първоначалния бюджет, а се очакват и други извънредни разходи, свързани с Олимпиадата. Заради това сумата от 2 милиона лева, която трябвало да отиде за българския мотоциклетизъм, вече не била налична, посочва Дянков. Въпреки това обещава да направи всичко възможно, за да бъде удовлетворена молбата на федерацията по мотоциклетизъм, предвид големите успехи на този спорт.

Наред с това министърът изтъква още в началото на съобщението си, че „вече няколко години домакинствата по мотокрос и супермото се финансират с постановления на МС, извън общата бюджетна процедура. Това създава напрежение и чувство на облагодетелстване на този спорт спрямо други спортове”.

В понеделник стана ясно, че България ще бъде съдена за 5 млн. евро и ще загуби правото да организира състезания от европейския и световен шампионат по мотоциклетизъм в дисциплините супермото, мотокрос и фрийстайл, а състезателите - извадени от календара. Причина за това са неплатените задължения към Световната централа.

Федерацията ни е внесла проект за домакинство и бюджет на състезанията, съгласно наредбата на Министерството на спорта. Въпреки поетите ангажименти обаче финансовото ведомство не изплаща таксите, а договореното разсрочено погасяване с фирмата-притежател на правата изтече на 7 юни. На 17 май държавата отпусна частично 200 000 евро, а остатъкът възлиза на 920 000 евро.

Още спортни новини четете на sport.btv.bg