Демократи за силна България минават в опозиция. Това реши ръководството на партията в Поморие.

Въпреки това, министърът на здравеопазването, излъчен от тях, остава в кабинета Борисов.

За да няма формален конфликт на постове, д-р Петър Москов е освободен като заместник председател на вече опозиционната ДСБ. Още в петък и министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че остава на поста си. Така, към момента оставки на други министри освен Христо Иванов не се очакват.

А днес Петър Москов заяви, че усилено ще работи за номиниране на достойна и почтена кандидатура за правосъден министър - негов приемник

По отношение на съпартиеца си, лидерът на ДСБ Радан Кънев беше категоричен: „Политическият му гръб като министър на здравеопазването се казва Бойко Борисов и е министър председател на България”.

Москов обясни, че остава във властта, за да води битка за промяна. Изтъкна и още един мотив: „Никога няма да си позволя да предам завоювани от демократичната общност позиции, за да може изконната мечта на ДПС за изваждане на Блока от управлението да се сбъдне”

Какво коментира премиерът?

Премиерът Бойко Борисов обяви, че застава зад всеки от своите министри: „От сутринта говорих с всичките си министри, които по една или друга линия са по-свързани или по-не с Реформаторския блок, защото през това време, което сме работили, те винаги са били мои и аз техен”

Той разчете поведението на Радан Кънев така: „Човекът, към който винаги съм имал много приятелско и взаимно мисля отношение Радан Кънев - целта е президентските избори. Можехме да седнем и да търсим вариант за общ кандидат за президент, ако е толкова силно желанието. То не е и минало”.

Премиерът призова да не се залага стабилността на държавата заради лични амбиции.

Какво следва?

Въпреки че решението на ДСБ вече е взето, те все пак ще участват на сбирката на Реформаторския блок във вторник. Там трябва да стане ясно каква е позицията на останалите 4 партии от Реформаторски блок за излизането от властта.

Ако те решат да останат, не е ясно дали при това положение ДСБ няма да напусне блока, прогнозираха днес хора от ръководството.

БСП се заканиха да внесат веднага след Нова година вот на недоверие срещу кабинета. И щели да търсят подкрепа от новата опозиция - ДСБ.

Трябва ли Петър Москов да остане министър, след като ДСБ реши да излезе от властта?