ДСБ поиска създаването на български ОЛАФ, който да разследва корупцията.

Приоритетно тази структура трябва да разследва обществените поръчки, тъй като те генерират най-много злоупотреби у нас, смятат от партията.

От обществените поръчки се изпомпват държавни средства, които финансират мафиотските метастази, обясни в кулоарите на парламента Гроздан Караджов от Гражданския съвет в групата на „Реформаторския блок“.

Затова депутатите на ДСБ и на Гражданския съвет ще предложат промени в Закона за съдебната власт. Една от идеите е да има зам.-главен прокурор с независим мандат, който да работи единствено по антикорупционни дела.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев, създаването у нас на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел е наложително.

От партията искат и правителството да осъществи конкретни контакти със страни от ЕС, с които да бъдат подписани двустранни споразумения, предвиждащи независими прокурори с личен опит в разследване на корупцията да дойдат у нас и да се занимават с корупционни практики, като, например, случая с АМ „Хемус“ и КТБ.

Кънев уточни, че те ще подкрепят и антикорупционния закон на правителството, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.

Според Атанас Атанасов от ДСБ главният прокурор Сотир Цацаров е превърнал България в черната овца на ЕС. Затова, според него, мониторингът върху прокуратурата трябва да продължи.

Днес премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат спрени няколко големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон, за да се разсеят всякакви съмнения за задкулисие.

Преди дни Борисов спря обществената поръчка за два лота от магистрала „Хемус” и обяви, че го прави заради съмнения, че зад фирмите, спечелили конкурса стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на „Лукойл България” Валентин Златев.