Една обединена, силна, реформаторска десница е много важна за гражданите на България, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев. Той отказа да коментира процесите в СДС, като подчерта, че решението в партията за бъдещето на „Синята коалиция” е политическо. По думите на Кънев “тъмно сините” са готови да се явят на изборите самостоятелно, ако това е волята на СДС.

В ДСБ смятат, че решението на коалиционните партньори е важно заради икономическите предизвикателства

Зам.-председателят на партията каза, че демократите са готови с икономическата си програма и коментира по-нататъшните стъпки, ако СДС реши да не се коалира с хората на Иван Костов.

„Коалиции се съставят на база общи идеи, отбеляза Димитър Бъчваров от националното ръководство на ДСБ и посочи, че не вижда фундаментални различия със Съюза на демократичните сили в тази посока.

Във вторник Националният съвет на СДС трябва да реши

дали на следващите избори за парламент и евродепутати съюзът ще се яви в коалиция с ДСБ. В неделя председателят на СДС Мартин Димитров заяви, че ще подаде оставка, ако десницата не постигне обединение. Въпреки, че в партията има противници на идеята, той смята, че правилното решение не е „сините” сами да отидат на изборите или пък в коалиция извън дясното политическо пространство. Димитров посочи също, че

трябва да се мисли за разширяване на „Синята коалиция”

Димитър Бъчваров отбеляза, че каквото и да гласува ръководството на СДС, ДСБ няма да омаловажи резултатите. По думите му някои хора апелират за разпадане на коалицията поради лични взаимоотношения.

„Ако на някой персонализира дясната политика, представя я като пазарлък кой да е лидер на друга партия - това не е нашият разговор,” заяви Радан Кънев.

ДСБ няма да се коалира с Меглена Кунева

В тъмно синята десница виждат „пълна липса на идеи по икономическата политика”, по думите на Кънев.

Сдружението „България на гражданите” ще се превърне в партия до края на септември, обяви преди дни бившият еврокомисар. Ексминистърът по европейските въпроси основа и оглави сдружението малко след президентските избори в края на миналата година, в които взе участие. Тогава тя покани „всички демократично мислещи хора” да се присъединят към него. В Русе до Кунева застанаха и някои от напусналите ДСБ.