От БСП искат правителството да заяви ясно какво ще е бъдещето на реакторите, които НЕК ще плати на „Атомстройекспорт” за АЕЦ „Белене” и дали България ще развива ядрената енергетика или ще минава на фотоволтаици. Това заяви левият депутат и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев в студиото на „Лице в лице”.

По думите му е важно да има информация какви ще са следващите действия след одобряването на заема за НЕК. „Едни говорят, че трябва да се продължи проекта, други говорят за гьол, трети за това, че едва ли не ще ги сложим в музея тези реактори”, обясни неяснотите той. По думите му ние сме единствената държава на Балканите, която не инвестира в нови енергийни мощности, а само след няколко години ще се наложи да се затварят тецове.   

Той посочи още, че в периода на управление на ГЕРБ те са подписали 9 допълнителни споразумения преди спирането на проекта. „Ако не им харесваше проекта да го бяха спрели навреме”, каза той.

Категоричната позиция на левицата е, че ако не се отмени мораториума за строеж на Втора атомна, БСП няма да подкрепи заема за НЕК.

По повод кандидатурата на Пламен Орешарски за президент, Стойнев, който беше енергиен и икономически министър в кабинета му, каза, че не вярва той да го е направил, но е негово право. „Ние имаме силна кандидатура в лицето на ген. Румен Радев.  Той се ползва с голяма подкрепа от населението и показва новата политика на Корнелия Нинова, с която искаме да привлечем гражданската сила, която ясно се разви в последните години”, коментира той.

Още от разговора вижте във видеото: