Не мога да се съглася с думите на премиера: „Нищо не се е променило в опозицията, същите лъжи и същите глупости“. Днес посочихме данни на Евростат, които ясно показват, че България не е такъв шампион по усвояване на европейските средства, както премиерът Бойко Борисов се опитва да обясни на българските граждани. Още повече наблегнахме и на качеството на тези инфраструктурни проекти – ако обърнете внимание, там, където г-н Борисов реже лентичка, след два – три дни или месец започват ремонти. Пример са магистралите.

Това каза бившият енергиен министър и член на новото ръководство на БСП Драгомир Стойнев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Премиерът ще бъде много изненадан от поведението ни. В продължение на една – две години бяхме много спокойни, но сега, виждайки накъде отива държавата и ентусиазма, който има в партията, желанието ни е колкото се може по-бързо това правителство да бъде свалено, каза той.

Единствено премиерът говори за някаква имагинерна стабилност. Тя не се споделя от никого – нито има стабилност в икономиката, нито в образованието или здравеопазването, нито политическа стабилност, посочи Стойнев.

Той даде пример с Изборния кодекс: „Сега чакаме той да излезе в „Държавен вестник“ и след това започваме отново да го променяме. Защо? Защото в партиите в управлението има огромно неразбирателство и всеки път ГЕРБ трябва да се бори за мнозинство, да отстъпва, да им се извиват ръцете. Това правителство не може да продължи повече. Разбирам, че тази година няма да има избори 2 в 1, следователно следващата година първата задача на новия президент ще е да състави служебно правителство“.

По думите му „в момента разделителната линия не е между левите и десните политици, а между гражданите и политиците. Колкото по-бързо БСП излезе от статуквото, колкото по-бързо разбере проблемите на хората, толкова по-бързо ще видим и положителните резултати. Затова подаваме ръка на гражданските организации и ви уверявам, че на следващите избори ще сме първа политическа сила. На следващите избори БСП ще бъде подготвена и ще покажем, че този медиен балон, в който живее сегашното правителство, е изцяло погрешен“.

Той даде пример с „медийния проект „Балкан. За да се осъществи един такъв проект, трябва да имаме ясни параметри, трябва да бъде проектиран, да е ясен начинът на финансиране и кога ще бъде изграден. До този момент нямаме такова нещо, никаква информация, единствено се хвалим колко сме напреднали. Борисов внушава илюзия, че проектът едва ли не ще се случи още утре. Аз ви уверявам, че няма да стане и след 10 г. Най-важният въпрос е от къде ще дойде газ за този проект.

Първият вариант е добив на нефт и газ от нашето Черноморие. Ако утре се намери газ, ще трябват минимум 10 години, чисто технологически, тази газ да достигне до крайния потребител, каза Стойнев. Той отхвърли твърденията, че социалистите са спъвали сондажите.

Вторият вариант е газ от Трансатлантическия проект (ТАП). Той обаче е продължение на проекта ТАНАП, а в териториите, през които минава ТАНАП, в момента има огромно напрежение и не сме сигурни, че този газопровод може да има успешен край.

Според Стойнев Европейската комисия (ЕК) проявява двоен стандарт – тя направи всичко възможно да откаже България от „Южен поток“, но в същото време подкрепя „Северен поток-2“.

Понеже се отказахме от „Южен поток“, по който щяхме да имаме газ до 2018 г., сега ще трябва да чакаме още 12 години най-малко. Какво ще правим до тогава? На това трябва да отговори Бойко Борисов, каза бившият министър.

Не знам защо България не възразява срещу „Северен поток“, след като няма „Южен поток“.

Според Стойнев правителството на Пламен Орешарски е било неудобно за ЕК и вероятно е притеснявало конкретни геополитически стратези.

На въпрос възможна ли е обединена лява кандидатура за президент, той отговори, че ще има допитване до структурите на партията и ще стане каквото те решат.

Вижте целия разговор във видеото.