„Нашата задача е на базата диалог да подобряваме бизнес климата”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с членове на Американската търговска камара в България.

Той изрази очакване българският бизнес догодина да тръгне по пътя на икономическия растеж. Пред деловите среди той напомни, че предстои облекчаване на редица режими, като 84 трябва да бъдат изцяло "изчистени".

По отношение на съобщението от вчера, че международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" е ревизирала перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна", министърът каза, че за първи път кредитна агенция си позволява чисто политически да коментира ситуация в страната.

„Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар”, заяви министърът.

Стойнев каза още, че за тази година ще бъдат събрани 20 млн. лева повече приходи от концесии, спрямо заложеното в бюджета за 2013 г., защото е бил засилен контролът в минерално-суровинния сектор. Започна и политика за спиране на концесии, което досега не се бе случвало, отбеляза министърът.

„Няма по-модерна защитна технология от тази на "Уестингхаус", заяви министърът на икономиката и енергетиката. Компромис с безопасността на българите няма да правя”, подчерта Стойнев. Представителите на "Уестингхаус" и на БЕХ подписаха тези дни споразумение, което ще даде възможност в следващите до 9 месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".