Опозицията готви нов, шести вот на недоверие. Инициатор е Движението за права и свободи, а недоволството е срещу цялостната политика на правителството. Консултациите започват до дни.

ДПС се надява дебатите да се случат преди Коледните и новогодишните празници. Ако вотът влезе в пленарна зала, ГЕРБ се закани да използва времето, за да представи на опозицията финансовите си планове от 2014-а до 2020 г.

„Досега той консумираше меда, тази зима ще бъде зимата на жилото,” заяви метафорично заместник-председателя на ДПС Лютви Местан.

„Нямаме абсолютно никакви притеснения. Разбира се, че проблеми има но почти всички държави от ЕС имат трудности,” каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

За да се стигне до дебати по вота на недоверие са нужни 48 депутатски подписа. Вероятно ДПС ще търси съюзници първо в БСП. Социалистите още не са решили дали ще подкрепят бившия си коалиционен партньор.

„Все пак става въпрос за покана за консултации и тепърва ще се уточняват темата и аргументите,” каза депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов.

Социалистите обаче критикуват властта по друга тема – изборът на нов патриарх. Те имат съмнения, че държавата се намесва в работата на Светия Синод. Дори поискаха оставката на шефа на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, защото казвал какъв трябва да е следващият патриарх.

„Г-н Борисов или трябва да го уволни или да му наложи наказание, ако се разграничава от това поведение,” заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отговорът на атаките дойде от вицепремиера Цветан Цветанов, който каза, че ГЕРБ са разкрили досиетата на висшите духовници. А влияние в църквата, по думите на Цветанов, оказвали БКП и в частност бащата на Сергей Станишев.