Трима народни представители от ДПС внесоха в Конституционния съд събраните подписи за отмяна на решението на Народното събрание за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 г. 55 депутати са се подписали под искането, като 19 подписа са на представители на БСП и 36 - на ДПС.

"С оглед на европейското бъдеще на България се надявам Конституционният съд да се произнесе в най-кратки срокове", заяви Четин Казак. В присъствието на другите двама депутати от ДПС - Митхат Метин и Мустафа Карабей, Казак показа папката, в която бяха исканията.

Според ДПС, това се е наложило, за да се запази европейската ориентация на България и да не се допусне популизъм. Те не се тревожат, че подписката им е подкрепена от социалисти, които само преди дни са гласували „за" решението.
 
Попитан има ли депутати от левицата, които са се подписали под искането, а в същото време са подкрепили решението на парламента, Казак отговори, че това вече е останало в миналото. „Позицията им се промени”, обясни лаконично той.

Един от хората с променена позиция е Явор Куюмджиев от БСП. „Конституционният съд решава кое е противоконституционно и кое не е. Никой не може да претендира, че е безгрешен, и аз искам да знам дали не сме направили грешка, защото ако сме направили, трябва да я поправим", подчерта Куюмджиев.

Освен оспорването на мораториума, от БСП вече пишат и законодателни промени, с които да ограничат кръга от лица, които могат да купуват българска земя.