„Хубавото на този служебен кабинет е, че се поставя точка на управлението на Борисов. Основното очакване от президента беше да представи състав, на който да не тегне партийна ангажираност на министрите. Над служебния кабинет, обаче тегнат съмнения за партийна ангажираност. Министър-председателят и още трима заместник-министри са били назначени от Бойко Борисов, защото той ги е назначил”.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на извънреден брифинг, след като държавният глава Росен Плевнелиев обяви назначаването на служебния кабинет.

„При представянето на състава на служебния кабинет президентът заяви, че не е гледал партийната окраска на министър-председателя и на министрите, а трябваше. Няма съмнение, че политическата кариера на Марин Райков се свързват пряко с двама премиери – Бойко Борисов и Иван Костов. Генерал Петя Първанова идва от екипа на Цветан Цветанов”, посочи той.

По-думите му дамата, която поема силовото ведомство е ръководела „една от най-важните дирекции, от което би трябвало да се сетим, че в нейния ресор стои въпросът за Шенген и за мониторинга – две сфери, в които кабинетът "Борисов" се провали тотално”. „И това е причината, поради която управлението на Борисов да не остане в историята със знаков исторически успех, на какъвто се радваха предишните три кабинета”, каза още Лютви Местан.

Той обобщи посочените факти като основание да се говори, че служебният кабинет е на зам.-министрите на Бойко Борисов и толерансът към него може да е около седмица до десетина дни.

От ДПС очакват от новите министри незабавно да освободят зам.-министрите на кабинета "Борисов", също така да се освободи настоящият състав на "Информационно обслужване" и да се назначи нов.