ДПС ще настоява за промяна в методиката на разпределението на мандатите по системата Хеър-Ниймаер, тъй като тя води до изкривявания и абсурди при печеленето на депутати. Това заяви в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан, който отбеляза постижение за депутат във Видин само с 474 гласа и пробив на БСП в Кърджали с 8000.

„Ако трябва да говорим с военни термини, ДПС проби червената крепост Видин и завладя столицата. С 474 гласа имаме депутат във Видин така, както социалистите с 8000 гласа взеха мандат в Кърджали. Това са игри на системата и се радвам, че и медийните анализатори са достатъчно наясно с изкривяванията, които дава новата система за разпределение на мандатите. Това трябва да се промени, това е анормално”, подчерта Местан, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на ДПС уточни, че не става дума за връщане на системата Д`онт - въпросът не бил в разликата между нея и Хеър-Ниймаер, а във вторичен акт от методиката на разпределението на мандатите. „Вероятно Хеър-Ниймаер беше умишлено въведена през 2009 година с цел именно да се получат тези изкривявания”, посочи той.

Запитан какви претенции ще предяви ДПС за постове в евентуалния кабинет, Местан подчерта, че това предполага преговори за коалиционен кабинет, какъвто не се предвижда.

„Страната се нуждае от друг тип правителство, преобладаващо експертно-политическо. Ние искаме отношение към постигането на парламентарното съгласие, което ще стои зад новия кабинет. ДПС ще съучаства много активно в обсъждането на програмата на Пламен Орешарски, ще я подложим на градивен анализ и критики”, заяви политикът, който е депутат от Кърджали.

Групата на ДПС няма да подкрепи програма, визираща отмяна на плоския данък, но би обсъждала темата за необлагаем минимум, през който държавата да реализира социалната справедливост.

Според Местан новият кабинет трябва да бъде първият, който да проведе срещи по браншове и да попита бизнеса кои са 5-те неща, които трябва да бъдат променени, но с благоприятен ефект за създаването на нови работни места и подобряването на инвестиционния климат в страната. Минималният размер на инвестициите, срещу които държавата поема определени ангажименти спрямо инвеститора, може да бъде драстично намален, за да се отпушат вложенията от порядъка на милион до 500 000 евро, посочи лидерът на ДПС.

В отговор на въпрос готов ли е на изненади от страна на Атака, той повтори, че партията му няма да влиза в каквито е да е разговори с Волен Сидеров и хората му.