Докато Лютви Местан даваше пресконференция в София, наследилият го в ДПС триумвират – Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ беше в Разград на заседание на Областния съвет.

Карадайъ беше категоричен - ДПС може да има много председатели, но „основател, идеолог и лидер” е Ахмед Доган.

„Той (Местан-б.р.) твърди, че е настъпил мина, явно нещо се е повредил от мината... А пък, за да настъпи мината явно сапьорите или съветниците, чрез които се опитваше да подмени легитимните колективни органи на партията, явно сапьорите му не са били добри”, отбеляза още Карадайъ.

Тримата лидери на движението бяха категорични, че темата с проруската и олигархична ориентация на партията не съществува, а това е опит за подмяна на вътрешнопартиен процес. Казак, Риза и Карадайъ не показаха притеснение от евентуален нов политически проект на Местан.

Те обаче призоваха бившия лидер и близките до него депутати да напуснат парламента.

„Г-н Местан какъв път ще извърви, това си е чисто негов избор, но движението за права и свободи има една основна теза – онези хора които не споделят ценнностите, които не споделят идеологията на Движението за права и свободи, но са избрани с гласовете за Движението за права и свободи, за ценностите на ДПС, за платформата на ДПС да бъдат така добри да напуснат Народното събрание”, каза Мустафа Карадайъ.