Острите критики към управлението на ГЕРБ след три години на власт продължиха и на традиционния събор в свещената местност "Баба Конду" край търговищкото село Божурка, организиран от ДПС.

Съборът привлече хиляди мюсюлмани от региона и се превърна в своеобразен политически и в предизборен митинг.

"Има пълен провал в социално-икономическия живот в България. Няма визия и национални цели, които да обединят общите усилия", каза депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. Той обясни, че тежестта на финансовата и икономическа криза се поема от най-онеправданите членове на обществото – наемните работници, свободните предприемачи, земеделските производители.

Според депутата, думи като "децентрализация" са станали химера. Кърджалиев каза, че сегашното "е най-слабото и лошо правителство в целия преход.

"Тази държава в момента се управлява от една единствена персона, която е съчетала в себе си и футболиста, и пожарникаря, и музиканта, и мачото, според някои дори и мутрата. Тази държава се управлява от един човек. И всичко останало, ако не е фон, то е обслужващ персонал", каза Тунчер Кърджалиев, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че човекът, за когото говори е подиграван и наричан с различни епитети.

"Всички, включително политици и журналисти, твърдят вече, че в главата на този човек има само две неща: мускули и асфалт. Не само заради това го подиграват и го наричат с онзи епитет, който използваме и в нашите среди. Наричат го Асфалт Паша", каза народният представител на български език, като продължи речта си още няколко минути на турски.

Четин Казак, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Оценка на състоянието на държавата по време на управлението на правителството на ГЕРБ направи и депутатът Четин Казак, като сравни Бойко Борисов със слънце.

"Има едно слънце, което е попарило и изгорило надеждите на българските граждани от три години насам. Това е слънцето на Бойко Борисов и ГЕРБ, които от три години попариха и най-малката надежда за по-добър живот", каза Казак. Според него няма голям смисъл от гръмки обещания и хората не бива да им вярват.

След това той призова, догодина, когато има избори хората да кажат "не" на сегашното управление. Кметът на Антоново Танер Али обеща на следващите избори ДПС отново да е първа политическа сила в областта.

Съборът се провежда в защитената местност "Петка Балкан". Мюсюлманите, които почитат пророка Али, са приели място в гората за свещено и са му дали името Баба Конду.

От началото на 16 век поклонниците на исляма почитат мястото като чудотворно. В гористата местност дойдоха народни представители от ДПС от Шумен, Разград и Търговище, кметове на населени места, кметът на Търговище Красимир Мирев и депутатът от БСП Румен Такоров.

Празничният ден започна с надбягване с коне - кушии. След това борци от региона мериха сили в традиционните "мазни борби".