ДПС няма да подкрепи освобождаването на Трайчо Трайков като министър, защото няма ясни мотиви за исканата оставка. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

На този етап чухме три версии - на двамата вицепремиери и на премиера. Те обаче взаимно се изключват, смятат от ДПС.

Цветан Цветанов каза, че Трайков е подал оставка по лични причини, Симеон Дянков съобщи, че е знаел за отстраняването на двамата министри още във вторник, а премиерът твърди, че ги освобождава заради случая в Катар, посочи Местан. ДПС ще предложи проектите за освобождаването на Стефан Константинов и на Трайчо Трайков да се гласуват отделно в пленарната зала.

Няма да подкрепим новите министри. Когато някой влиза във властта с намерението да бъде "тежката артилерия", притесненията ми прерастват в страх, каза още Местан.

По думите му персоналните промени са израз на изчерпаност на политическите ресурси на кабинета.

С освобождаването на министрите ГЕРБ не може да се освободи от политическата отговорност за провала в почти всички сектори, коментира Местан.

Движението не изключва възможността премиерът да прибегне към генерален ремонт, но дори и това вече не е спасение за ГЕРБ. Според Местан вече няма да сработи подходът, при който премиерът казва "министърът греши, сменяме го", защото все повече хора ще се досещат, че всъщност премиерът прави тези назначения.

Малко по-рано Сергей Станишев коментира, че БСП няма да подкрепи новите назначения – Десислава Атанасова и Делян Добрев. Според него смяната на двамата министри – Трайчо Трайков и Стефан Константинов, няма никакво значение, защото политиката на правителството остава непроменена.