"В момента България се управлява от триумвират „Бойко Борисов – Цветан Цветанов – Симеон Дянков”. Цветанов е отговорен за полицейщината, репресиите и ченгеджийницата. Дянков е отговорен за потрошаването на фискалния резерв и разрушаването на публичните финанси. А Бойко Борисов е координатор на тази дейност". Това е вариантът на политическа действителност, който описа лидерът на БСП след заседание на партията.

Той обяви, че „червените” няма да подкрепят новите назначения – Десислава Атанасова и Делян Добрев. Според него смяната на двамата министри – Трайчо Трайков и Стефан Константинов, няма никакво значение, защото политиката на правителството остава непроменена. За аргумент използва сравнение с шахмата:

„В една власт, която е еднолична, няма как към средата на управлението изведнъж с учудване да констатираш, че нищо не е направено в икономиката, че лекарствата са скочили с 40%. Няма как отговорността да се избегне със смяна на пешките”.

Няма как отговорността да се избегне със смяна на пешките.

Сергей Станишев

Според него докато Делян Добрев повдига отново темата за шистовия газ, страната тотално затъва – „срива се икономиката, разбиват се малкият и среден бизнес, изгражда се държавно монополистичен капитализъм”. В тази ситуация лидерът на БСП обеща ръководената от него партия да се държи още по-категорично като опозиция на правителството.

В същото време управляващите криели истинския мотив за оставката на икономическия министър. „Няма как да се правят рокади, без да се дава ясен отговор за причините. Защо е сменен Трайчо Трайков? Заради Катар ли, след като отговорен е Николай Младенов”, попита той.

Бившият премиер намеси и актуалната енергийна тема от последните дни за строежа на АЕЦ „Белене”: „Не знам каква е разликата в позициите на Трайков и Борисов за АЕЦ „Белене”, освен че заради бездействие от две години и половина този проект е оскъпен с над 2 милиарда и са похарчени над 300 милиона евро за нещо, което очевидно това правителство няма намерение да прави”.

На нападките, че проектът е подписан от Тройната коалиция в услуга на чужди интереси Станишев отговори, че е бил замислен като български – с 51% участие на страната. Имало и стратегически инвеститор RWE, който в последствие бил изгонен.

Сега съществували два риска, очертани от лидера на БСП, оскъпяване на проекта с неясни мотиви и загуба на контролния пакет, която би вкарала ползите от централата в чужд двор.