Тази точка стана обект на разменни монети, които до голяма степен не кореспондират с етиката в политиката. Не може да се поставя по такъв начин точка от дневния ред в българския парламент – аз ще оттегля тая, ако ти оттеглиш тая. Въпросът не е само между управляващите и ГЕРБ. Това беше в един момент въпрос между ДПС и ГЕРБ, после между ГЕРБ и БСП, после между ДПС и БСП.

Това коментира депутатът от ДПС Янко Янков, след като движението подкрепи ГЕРБ за промяна в наказателния кодекс, с която отпада давността на политическите престъпления. Сред тях са и деянията на комунистическата власт по време на Възродителния процес, преследването на които би било чувствителна тема за част от „червения” електорат.

Управляващи и опозиция първоначално се бяха разбрали обсъждането на текстовете, както и на ветото върху Закона за МВР да бъдат отложени за идния вторник, но днес то беше първа точка от дневния ред и беше отхвърлено от депутатите. Само 6 гласа не стигнаха, за да бъде гласуван и „ремонтът” на НК.

Това стана точно преди точно преди обсъждането рокадите в правителството и подалият оставка зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов коментира, че предложението за промяна в НК е нарушило отношенията на лоялност между двете партии.

„Това е въпрос, който внимателно се наблюдава от нашите структури, нашите хора в чужбина. Той е свързан не толкова с правна материя, колкото с морална. Това, което би могло да се случи с тази промяна, е повече морален въпрос, отколкото правен инструмент, който да има сериозни наказателни или други последици”, коментира Янков.

Той все пак подчерта, че „това не означава някаква драматична развръзка между нас и БСП”, тъй като и в левицата смятали, че историческата оценка трябва да е „морална, принципна, съобразена с европейските ценности, на които сме последователи”.