Втори ден продължава лидерската драма след острата реч на почетния председател на партията. След словото на Ахмед Доган, публикувано вчера, днес в ДПС всички запазиха тежко мълчание.

Не говориха нито Лютви Местан, нито заместник-председателите на партията, нито самият Ахмед Доган, който разкритикува сегашното ръководство на партията.

Появиха се обаче няколко непотвърдени информации: че е имало среща на Доган със заместниците му в Сарая, че част от актива на ДПС е поканен на среща в турското посолство и че самият Местан седи в турското посолство.

Напрегната тишина

Денят в централата на ДПС започна с мълчание. Никой не желаеше да коментира думите на почетния председател Доган.

Само един от депутатите на движението се осмели да направи прогноза дали и кога ще има избор на лидер. „Ние ще имаме национална конференция вероятно през април”, каза Мустафа Карадайъ. В отговор на въпроса дали ще има нов председател на ДПС, той каза „всичко е възможно”.

Трусът в ДПС настъпи вчера вечерта, когато беше публикувано новогодишното обръщение на Доган към актива на партията. В него той нарича декларацията на Местан по повод руско-турския конфликт „гаф”.

„Руската военна авиация страна нарушава неколкократно въздушното пространство на Турция. Нарушаването на въздушното пространство и на суверинитета, на която и да е държава член на НАТО е нарушаване на въздушното пространство на самия Атлантически съюз” – тези думи на Местан бяха разкритикувани от Доган.

Слухове и само слухове

Слуховете днес твърдяха, че в късния следобед ще има сбирка на високо равнище в Сарая на Доган. Там през целия ден влизаха и излизаха различни автомобили. Коментар отново нямаше от никого.

А междувременно други слухове свикаха депутати и активисти на ДПС в турското посолство. Никой от тях обаче не се появи на тази среща. Дали Лютви Местан е бил вътре и ги е очаквал също остана неясно.

По неофициална информация, утре се очаква среща на ръководството на ДПС, което да вземе решение какво да прави от тук нататък.

Засега не е ясно нито къде, нито кога ще е тя, нито кой е свиква - почетният председател Доган или действащият - Местан.

  • ДПС ще решава кой ще наследи Лютви Местан
  • ДПС иска Брюксел да пита Анкара за българи в черния й списък
  • ДПС делегация успя да влезе в Турция – и се върна
  • Лютви Местан щял да обяви новата си партия в понеделник или вторник
  • Близо 1000 делегати избират главен мюфтия
  • Местан става независим депутат
  • ДПС чества рожден ден в Кърджали
  • Бивш служител на НСО: Свалянето на охраната на Местан е политическо решение
  • ДПС стана на 26 години, излезе с декларация
  • Мариана Георгиева ще напусне парламентарната група на ДПС