Движението за права и свободи е една формално турска етническа партия, обслужвана от българи-еничари и трябва да бъде извадена от властта. Това заяви в „Тази сутрин” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„ДПС прекали с обръчите и като метастази пусна във всички сфери на политически, обществен и икономически живот тези обръчи. Това нещо пречи. Не може ние всеки път да се разправяме с ЕС на кого са дадени парите за водни цикли – защо не са дадени на „Княжево” в София, където няма канализация или на „Манастирски ливади – Изток”, а са дадени в едни турски села, където няма никаква необходимост. Защо министърката на спорта прави едни басейни по 3 метра дълбоки, вместо по 1.80 – да отчитаме колко тухли, бетон и плочки са вложени в повече”, коментира Дончева.

Според нея трябва да се промени системата на етническия мир в България, защото тя „толерира една формално изградена на етнически признак партия, която си служи с няколко българи-еничари за най-мръсни финансови поръчки”.

По думите на Дончева това не трябва да става чрез създаването на формации като ГЕРБ, „Атака” и ДПС, които взаимно се нападат и манипулират страховете на хората. Тя подчерта, че в българските политически партии трябва да влязат хора от турския етнос „не по квоти, не по признаци, а по професионални и лични качества”.

„Българите трябва да си дадем сметка, че турската интелигентния се притеснява, че ако няма такава партия като ДПС, те ще бъдат изтикани в ъгъла на политическия и обществен живот”, подчерта Татяна Дончева.

Без истерии

„Умирам като видя истерици в тежка ситуация – независимо дали става въпрос за професионално тежка ситуация или обществен проблем”, коментира случващото се в останалите политически сили Дончева. Според нея не е нужен драматизъм, а усилията трябва да се насочат към 2-3 големи проблема, които ще са проблем за всички партии.

По думите й Бойко Борисов се е показал като актьор от латиноамериканската школа, „от тези много драматични герои, които сега започват да си късат ризата, защото трябва да се внуши, че ако не е той да спаси положението, няма кой да го спаси”.

„Айде стига с тоя драмтизъм, стига с тези оперети и с тези латино сериали. Държавата е в бъркотия от доста време, която става по-голяма. Да сложим ред в бъркотията. Слагането на реда в бъркотията няма да стане като аз казвам „Или ме избирате за „Мис България”, или аз няма да играя в тази игра. Или ми давате 121 гласа, или аз няма да играя”, категорична беше Дончева.

Има ли проблем

Според бившия депутат от КБ, кабинетът „Орешарски” не е успял да събере очакваните приходи заради политическата нестабилност и отпускането на администрацията

„Ситуацията при Петър Чобанов беше доста мъглява, защото той беше доста измислен министър на финансите – едно момче отличник, което така и не се разбра влезе ли в час с държавните финанси или трябваше Пламен Орешарски да му държи ръката както дотогава”, заяви Дончева.

По думите й има проблем в държавната администрация на средно и над средно ниво и не се подава адекватна информация, но добрите политици би трябвало да имат ориентири в реалния живот, които да им показват, че нещо не е наред и трябва да изискват реални данни.

По отношение на митниците, Татяна Дончева посочи, че „Ваньо Танов е назначение на Близнашки формално и юридически, но произлиза от средите на ГЕРБ и очевидно отразява влиянието на ГЕРБ върху служебния кабинет”, но рокадата в агенцията е била наложителна.

КТБ

Дончева подчерта, че ситуацията с „Корпоративна търговска банка” ще е тест за политиците, защото задкулисието иска трезорът на Цветан Василев да бъде затворен и така да бъдат скрити тайните му.

Сред тях били консултантските договори и неограничените кредитни карти на политици, кметове, държавни служители, служители на силите за сигурност, високопоставени полицаи.

В Движение

Дончева на няколко пъти подчерта, че нейното „Движение 21” предлага алтернатива на сегашната политическа среда. Формацията щяла да дава път на млади хора с политическа и икономическа подготовка, които не са били преди в партия, като и участието на жените ще е по-голямо.

В отговор на въпрос защо социолозите не отчитат особена подкрепа за политическия проект, Дончева посочи, че „и царят никой не го мереше преди 6 април (2001 г. – б.р.)”.

Тя посочи ранните години на НДСВ като модел, който би следвала и подчерта, че може да подкрепи следващия кабинет без да има участие в него.