Парламентарната група на Реформаторския блок призовава членовете на ВСС да отговорят на очакванията на обществото и да подадат оставки след серията скандали от последните месеци. Това се казва в декларация на групата, прочетена от лидера на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в парламента.

Вчера, в навечерието на излизането на евродоклада за България, ГЕРБ и РБ поискаха оставката на сегашния състав на Висшия съдебен съвет. Реформаторите обявиха, че ще опишат мотивите си в нарочна декларация днес.

„Реформаторският блок не смята, че е възможно да се даде повече доверие към ВСС в сегашния му състав и призовава за оставка на членовете му като морален акт за съхранение на репутацията на институцията. Това е достоен начин да се преодолее кризата в доверието в съдебната система, която се задълбочава и се отразява негативно на консолидацията на българското общество в напрегнат за страната и Европа момент”, се казва в нея.

Не сме съгласни с всичко, написано в декларацията на ГЕРБ, и затова РБ излиза със собствена такава, поясни Найден Зеленогорски, добавяйки, че парламентарната група е постигнала единодушно съгласие по декларацията на Блока.

„Считаме, че степента на разделение на ВСС е стигнала предела си. Мнозинството във ВСС работи зависимо от политически и корпоративни влияния”, посочи Радан Кънев. Според него парламентът трябва да работи с всички средства за постигане на отчетност в дейността на прокуратурата.

„ВСС нито може да се саморазпусне, нито може да си подаде оставката. Единственият вариант е, ако 25 души си подадат оставката”, обясни той.

„Това са граждански искания от народни представители, те не са незаконосъобразни, но не пораждат никакъв правен ефект и никого не задължават”, коментира по-рано той пред журналисти в парламента призива за саморазпускане и оставка на ВСС.

„Ние оставката винаги сме я искали и я искаме, но да не се опитват да си бършат с нас и Христо Иванов ръцете, защото си ги изцапаха сами, при сговора да провалят конституционната промяна и цялата отговорност за доклада е на хората, които направиха този сговор, на основния му архитект Цветан Цветанов в Народното събрание, заяви Кънев.

Той каза, че вижда паника от провала на реформата в правосъдието.

Ако ще подават оставки ВСС, моля да започнат с двамата архитекти на мнозинството в него - Георги Колев и Сотир Цацаров, заяви още Радан Кънев.

На базата на становище в проектодоклада на ЕК, че има нужда от независима външна оценка на прокуратурата, аз на мястото на Цацаров щях да съм си подал оставката вчера, отбеляза той.