Партията на Лютви Местан ДОСТ обжалва днес пред Върховния касационен съд отказа на Софийския градски съд да регистрира политическата сила.

Според ДОСТ, решението на СГС е постановено от незаконен съдебен състав с пристрастен докладчик. "Съдията излезе извън границите на прегледа за законосъобразност и навлезе в полето на политическата целесъобразност", посочват от партията.

Те отново защитават тезата, че не са избрали чужда дума за наименованието си: "Присъствието на думата „дост” и в двете последни издания на българския тълковен речник недвусмислено означава, че „ДОСТ”, макар и чужда по произход дума, несъмнено е част от българския говорим и писмен литературен език. Следва да се има предвид, че става въпрос не за самостоятелна лексема, а за абревиатура на същинското наименование на партията, което е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“.

Хората на Местан припомнят, че и "БАСТА" и "Атака" са чужди думи, но няма проблем други политически сили да носят тези наименования. Те отричат твърдението, че учредителите са предимно етнически турци.

Решението, което беше обявено в края на миналата седмица, подлежи на обжалване от горна съдийска инстанция в 7-дневен срок.

Отказът за регистрация дойде, след като още през юни съдията по делото оповести, че в заявлението са открити нередности.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изтъкна, че партията е учредена в пълно съответствие с Конституцията на Република България и със Закона за политическите партии.