ДОСТ - това ще бъде името на новата партия, която ще създаде отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан. Названието е абревиатура на "Демократи за отговорност, свобода, толерантност".

По думите на Местан новата партия ще бъде евроатлантически и либерално ориентирана.

Той уточни, че името на новата партия - ДОСТ, означава „приятел” на турски.

По думите му сред причините за създаването ѝ са словото на Ахмед Доган на Коледа, когато е станало ясно, че „има критична маса избиратели, които не приемат това слово и се чувстват непредставени от ДПС. Ще разчитаме на подкрепа не само на разочаровани от ДПС. Няма да дублираме ДПС”, заяви Местан.

Партията щяла да стъпи на трите основни стълба на европейската либерална демокрация отговорност, свобода, толерантност. Освен това ще цели и демаскиране на задкулисието.

„В тази партия няма място за олигарси и частни интереси. Разговорът кои са олигарсите е свързан с премиерите на страната”, заяви Местан.

Затова и новата партия стартира с призив към Борисов. „Да каже кои са олигарсите и кои са техните медии”, призова Лютви Местан.

Партия ДОСТ ще се позиционира в дясно, където вече ДПС трудно ще намери място, каза още той.

„От 25 години се правят опити да се дестабилизира ДПС, неуспешни, избирателите ни си знаят работата”, заяви Хамид Хамид.

Местан обаче днес обяви, че вече 40 дни обикаля страната, за да търси подкрепа за проекта си.

Все още обаче не е ясно кои ще са евентуалните партньори на формацията.